Safe Laser az állatgyógyászatban

+ A fájdalom inger átvitelének idegi blokkolásával csillapítja, esetleg megszünteti a fájdalmat.
+ Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, segíti a gyógyulást.
+ A lézerfény jelentősen növeli a vörösvérsejtek tápanyag és oxigénszállító képességét – javítja a sejtek regenerációját.

Hogyan hat a SOFT-LASER?


1. Fájdalmat csillapító hatás (több biológiai folyamaton alapul)

+ A lágy-lézer kezelés blokkolja a fájdalom ingerületek átvitelét a sérült testrész és az agy között. Ezáltal csökkenti az ideg érzékenységet és jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet.[1]+ Csökkenti a sérült testrészben a gyulladást és a duzzanatot. Ezeknek nem csak a fájdalom csillapításában van szerepük, hanem a gyógyulást is elősegítik.[2]+ Fokozza az endorfinok és enkefalinok termelését illetve felszabadulását, melyek természetes fájdalomcsillapító vegyi anyagok a szervezetünkben, ezáltal csökkentik a fájdalomérzetet.

2. Gyulladás csökkentése

A hatására kitágulnak a kisebb artériák és nyirokerek. Ez a megnövekedett értágulat lehetővé teszi, hogy a duzzanatot (ödémát) okozó folyadékgyülem hatékonyan eltávozzon a sérült területekről. A nyirokerek kitágulása továbbá javítja a nyirokkeringést, mely elősegíti ezt a létfontosságú gyógyulási folyamatot. Ez a biológiai mechanizmus a magyarázata, hogya véraláfutás miért gyógyul rendkívül gyorsan a lézerterápia hatására.[2,3]

3. Biostimuláció – pl. gyorsabb (seb)gyógyulás

+ Szervezetünkben lézerfény hatására fokozódik az ATP (adenozin-trifoszfát) termelődés. A megnövelt energiatermelés hatására fokozódik a sejtek anyagcseréje és gyorsabb a regenerálódás, a gyógyulás.[1,4]+ A lézerterápia serkenti a fibroblasztok termelődését is, melyek szükséges építőelemei a kollagén termelésnek. A kollagén az a lényeges fehérje, mely elengedhetetlen a régi szövetek megújulásához ill. a sérült szövetek gyógyulásához. A lézerterápia kollagén termelést fokozó hatása miatt rendkívül hatékony nyílt sebek és égési sérülések kezelésében is.[4]

4. Javuló vérkeringés 

+ A lágy-lézer terápia jelentősen elősegíti az új kapillárisok (parányi vérerek) képződését a sérült szövetekben. A több kapilláris több vért tud szállítani a sérült területekre, mely gyorsítja a gyógyulást és a regenerációs folyamatokat, így a sebek gyorsabban összeforrnak és a hegképződés csökken.
+ A lézersugárzás komoly hatást gyakorol az egyes vérsejtekre is. A lézerfény jelentősen megnöveli a vörösvérsejtek oxigén és tápanyag szállító kapacitását. Ez lehetővé teszi a sejtek fokozott energiatermelését, anyagcseréjét, ezáltal regenerációját és bizonyos enzimek hatékonyabb termelését. Ennek hatása érezhető az egész szervezetben és nem csak kizárólag a lézerfénnyel kezelt területeken.[6,7]

5. Fokozott idegi működés

Sérülés után a lézerterápia felgyorsítja az idegi kapcsolatok regenerációját, így csökken az idegek gyógyulásához szükséges idő.
Ezen felül fokozza az idegrostokon továbbított jelek erősségét, mely általánosan javítja az idegek és izmok működését.
Ez a két folyamat a magyarázata, hogy a lézerterápia miért ennyire hatékony az idegsérülések tüneteinek (éles fájdalom, zsibbadás, bizsergés, égő érzés) enyhítésében.

[1] Enwemeka CS, Parker JC, Dowdy DC, Harkness EE, Sanford LE, Woodruff LD.: The efficacy of low-power lasers in tissue repair and pain control: a meta-analysis study. Photomed Laser 5urg 2004; 22: 323-29 (CI=110,IF=1.785)
[2] Bjordal JM, Lopes-Martins RA, Joensen J.: A systematic review with procedural assessments and metaanalysis of low level laser therapy in lateral elbow tendinopathy (tennis elbow). BMC Musculoskelet Disord 2008;9:75
[3] Castano A P,Dai T, Yaroslavsky 1, CohenR, Apruzzese W A, Smotrich M H, Hamblin M R. Low-Ievel laser therapy for zynosan-induced arthritis in rats: Importance of illumination time. LasersSurg Med. 2007; 39 (6): 543-550
[4] Horváth Z, Donkó Z.: Possible ab initio explanation of laser „biostimulation” effect, Las. Appl. In Med. and 5urgery, Bologna, 1992
[4] Hawkins D, Abrahamse H.: Effect of multiple exposures of low-Ievel laser therapy on the cellular responses of human skin fibroblasts. Photomed Laser 5urg 24:705-714 2006 (CI=87, IF=1.732)
[6] Bauersachs RM, Shaw SJ, Zeidler A, Meiselman HJ (1989). Red Blood Cell Aggregation and Blood Viscoeleasticity in Poorly Controlled Type 2 Diabetes Mellitus. Clinical Hemorheology 9: 935-952.
[7] Samoilova K A, Kukui L M. Photohaemotherapy in clinical anf veteniary medicine: therapeutic effects and mechanisms. Laser Therapy. 1996; 8 (1): 63.